Blue, blue, blue!Var namnet safir kommer ifrån är inte klarlagt men de gamla grekerna kallade den för sappheiro.

En vacker safir skall vara blåklintsblå och sådana kommer oftast från Burma eller Indien. Idealet är en intensivt blå färg med svag anstrykning åt violett. Stenen skall också vara ren (om det inte är en stjärnsafir) och fri från störande inneslutningar. Det finns även ljusblå safirer från Ceylon, men de flesta safirer vi hittar i svenska affärer är de mindre attraktiva mörka, nästan bläcksvarta safirerna.

Korund    

Som du kanske vet, är Rubin och Safir i grund och botten samma mineral. Samma ädelsten om du så vill. Det som skiljer dem åt är färgen. Röd Korund kallas Rubin, alla andra färger kallas Safir. Safir är en ädelsten som lämpar sig till alla former av smycken. Den finns i så gott som alla färger och former.

 

Färg

Safiren finns i alla upptänkliga färger utom i rött. En röd "Safir" kallas Rubin. Den färg som de flesta tänker på som Safirfärg är rikt blått. Safirer finns i betydligt större mängd än Rubiner och högst värderad är oftast blå Safirer från Burma och Kashmir. De vackraste Kashmir-safirerna har en djup blåklintsblå färg och en enastående lyster. En annan mycket omtyckt och ovanlig Safir är den underbara rosa och samtidigt orangea Padparadschan från Sri Lanka. Det är inte ovanligt att finna Berylliumvärmda rosa Safirer under namnet Padparadscha i handeln, inte heller orangea Safirer med samma namn. Så se upp med vad du köper. Safirer kan även uppvisa flera färger i samma sten. Detta gör oftast att värdet blir mindre, men dess skönhet kan mycket väl vara i topp. Det finns även Safirer som ändrar färg i olika belysning, men dessa är mycket ovanliga. Safirer förekommer även med sk stjärneffekt.

Användning och vård

Safirer är hårda och varaktiga. De lämpar sig till alla typer av smycken och ornament. Troligen kommer metallen på ringen att slitas ner innan Safiren gör det. Ultraljud och ångrengörning skadar normalt inte Safiren, men lite milt diskmedel i vatten tillsammans med en tandborste fungerar fint. Långvarig hög värme kan förändra Safirens färg permanent.

Vanliga behandlingar

Färgen är det första och viktigaste att titta på när det gäller värderingen av en Safir, men naturligtvis måste även klarhet, storlek, slipning och proportioner vägas in. Precis som med de flesta andra ädelstenar. Fina, obehandlade Safirer är, precis som för Rubiner, mycket värdefulla och svåra att finna. De flesta Safirerna du hittar på marknaden är värmebehandlade, ibland tillsammans med Beryllium eller andra ämnen (sk diffusion), även frakturfyllning av Safirer förekommer. Dessa behandlingar syftar till att förfina eller ändra Safirens färg och klarhet. Om information om behandlingar saknas bör du utgå ifrån att Safiren minst värmebehandlats. Behandlingar som dessa gör inte ditt smycke eller din Safir mindre vacker, oftast tvärt om. Däremot är dess värde betydligt lägre än om Safiren varit lika fin och obehandlad. Värmebehandlingen av Safirer är permanent. Det är fortfarande äkta vara, men en seriös säljare bör alltid ange de behandlingar som han känner till. Diffusion är endast en ytbehandling och går inte särskilt djupt i stenen, så om en sådan sten skadas kan det mycket väl bli fula skador.

Folktro

Framför allt är det blå och ibland även vita Safirer som omnämns i litteraturen på detta ämne.
Blå Safirer associeras med andlig healing, renhet i tanke och handling. På arbetsplatsen bringar den lojalitet mellan kollegor och motverkar illojalitet och spionage. Den hjälper också till att förhindra utarmning av resurser för personlig vinning. den uppmuntrar lösningar på legala förvecklingar. Blå Safirer har länge varit känd som en kunglig guidsten och ses ofta i kungliga juveler över hela världen. Dess läkande krafter anses verka vare sig mottagaren samtycker till det eller inte. Det är därför en fin gåva till någon som brottas med känslomässiga svårigheter. Fram till diamanternas erövring av världen var det dessutom vigselstenen nr 1 och är fortfarande ett fint alternativ till diamanter.
Vita Safirer renar kroppens chakran och aura. Den används för att befrämja fred och vist ledarskap. Rättvisa utan hämnd.

Safiren är månadssten för september.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Kär-Smycken webbshop

Kärvegård Konsult och Allservice AB

Fotograf Nathalie Kärvegård