Visste du det här?Ibland uppstår det förvirring i diamantbegreppet. Man talar om rosenstenar och briljanter för att bara nämna några olika slipningar, och hur är det med carat och karat – är det månne samma sak? Låt oss reda ut begreppen!

Diamanter finns i alla regnbågens färger – från vattenklara till djupaste svart. Diamanternas tre ledord är färggradering, renhetsgradering och slipningsgradering.
Om vi börjar med färggraderingen så är den förnämsta River, kvaliteten strax under betecknas Top Wesselton, därefter Wesselton, Top Crystal, Crystal, Top Cape, Cape, Light Yellow och Yellow. Om River är vattenklar så har Yellow en tilltagande färgmättnad. Sedan finns det diamanter i så kallade fantasyfärger, det vill säga grönt, blått, rosa, kanariegult – sådana stenar betingar samlarpriser och är oerhört ovanliga, se bara på Tiffany- och Hopediamanterna.

Renhetsgraderingen betyder att en sten blir sämre om den har inneslutningar som kan bestå av mineral, sprickor eller tillväxtfenomen som påverkar renheten. Renhetsgraderingen består av en bokstavskod där IF till exempel står för Internally flawness. Detta i sin tur innebär att förstorar man stenen tio gånger och inte ser några inneslutningar så är stenen av högsta renhet. VVS betyder very very small inclusions som anger att vid tio gångers förstoring anar man inneslutningar. SI är förkortning för small inclusions som är små inneslutningar lätta att se vid tio gångers förstoring. Piqué 3 är den sämsta renhetsgraderingen för smyckediamanter som har stora eller talrika inneslutningar som förminskar briljansen.

Slutligen har diamantens slipning stor betydelse. När man bedömer en diamant tar man hänsyn till slipningsformen och symmetrin i fasetterna. Även här använder man sig av engelska termer – bäst är very good (mycket god), därefter good (god), sedan medium och sämst är poor (dålig).
Diamantens vikt mäts i carat som förkortas ct, medan guldhalt mäts i karat som är ett mått på guldets renhet och förkortas K. En diamant på en carat väger 0,2 gram. Ordet carat kommer ur italienskans carato som i sin tur kommer ur grekiskans keration – som är frukten av ett johannesbrödträd. Dessa frön användes som juvelerarvikter för ädelstenar och pärlor.


BAGUETTER OCH NAVETTER

En diamant kan se ut hur som helst. Vanligen brukar man skilja på två grupper av slipningar när det gäller diamanter – fasettslipning och blandad slipning.
Genom de många fasetterna får stenen en högre glans och oftast också ett färgspel. De flesta slipningar går tillbaka på två olika grundformer. Den ena är briljantslipningen, den andra trappslipningen. I briljantslipningen (helslipning) har överdelen minst 32 fasetter, underdelen minst 24. Briljanter är med andra ord diamanter som försetts med en speciell slipning.

En annan vanlig diamantslipning var rosenstensslipningen som karaktäriseras av en flat undersida och en fasettslipad ovansida med ett varierande antal slipade fasetter, allt från 3 till 48. Vanligtvis var stenen rund men andra former kunde förekomma. Rosenstensslipning används knappast i dag, men den var omtyckt och vanligt förekommande under femhundra år från 1400-talet och fram till 1800-talets slut.
Baguetteslipningen innebär att diamanten slipas som en lång, smal rektangel med fasetter. En navettslipning kan ibland också kallas för markisslipning och detta innebär att diamanten slipats i utdragen ellipsform med fasetter, och en pendeloqueslipning är päronformad med fasetter.
Det finns en uppsjö av olika diamantslipningar – även så kallade fantasiformer där den hjärtformade diamanten är den mest omtyckta.

Kommentarer
Postat av: adina

Hej fin blogg :) Hur är det?

2010-03-06 @ 20:10:17
URL: http://miniadina.blogg.se/
Postat av: rosemarie

jo det är det ju,

vad hittar du på med nu då?:)

kram

2010-03-06 @ 21:15:40
URL: http://rosemarielindberg.blogg.se/
Postat av: rosemarie

haha yeey, det låter mysigt! jag kollar på "a double shot at love" på mtv :)

kram

2010-03-06 @ 23:31:27
URL: http://rosemarielindberg.blogg.se/
Postat av: Alexandra, KAKHUSET ♥

TACK! Jag har alltid undrat! :D

2010-03-07 @ 01:17:43
URL: http://www.kakhusets.se
Postat av: carroo

:D nepp

2010-03-07 @ 08:14:09
URL: http://bulleen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Kär-Smycken webbshop

Kärvegård Konsult och Allservice AB

Fotograf Nathalie Kärvegård