Vilken färg har Topasen?Topas
är en ädelsten som består av silikat, fluorid och aluminiumhydroxid. Den är känd sen 1538.

Ren topas är ofärgad, men som regel uppträder de färgade av metaller, varför topaser kan förekomma i alla färger, men gul och vinfärgad topas är de vanligaste.Gul korund kallas ibland orientalisk topas. Den topas som används slipad som ädelsten är kristalliserad och helt transparent, men den som förekommer i Sverige är för matt för att kunna användas till detta ändamål.

Det finns flera teorier om namnets ursprung. Det grekiska namnet på topas, Tópazos, skulle kunna vara härlett från en tidig fyndort, ön Topasus, vilken antagits motsvara Ceylon (dagens namn Sri Lanka). Plinius den äldre sägs ha ansett att ön ligger i Röda havet, men det är osäkert osäkert om uppgiften är korrekt.

Enligt en annan teori skulle ordet kunna härledas från en grekisk författare vid namn Topázios, som skrev en systematisk avhandling om ädelstenar och mineraler 1652.

Topas har varit känd i över 2000 år men fick sitt genombrott på 1700 talet. Under empiren var den mycket populär men blev sedan utkonkurrerad av citrinen, som kallades för Gold Topas. Ren topas är ofärgad men oftast är de färgade av metaller och kommer i många färger, gult (som tillsammans med vinfärgad är den vanligaste), brunt , grönt, rosa, blå eller färglös. Topasen symboliserar kärlek och tillgivenhet och lugnar ett hett temperament. Den ska också enligt gammal tro varna för gift, förhindra plötslig död och ha en blod stillande effekt. Dessutom skyddar den dig mot fienden. Många färgade topaser på markerna kan var radioaktiva och kan var skadliga för bäraren. Topaser har en hårdhet på 8 på Mohs skala. Topaser bryts idag huvudsakligen i Brasilien, Ceylon, Burma och Sovjet. Topaser från Nordirland, Skottland och Cornwall är ljusblå. Det förekommer även Topas i Sverige men den är för matt för att användas till slipade ädelstenar.


Det finns många namn på "Topaser", t.ex. Rio Topas, Rök Topas och Spansk Topas. Dessa är inte topas utan typer av kvarts och skal beskrivas så.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Kär-Smycken webbshop

Kärvegård Konsult och Allservice AB

Fotograf Nathalie Kärvegård