Sköt om dina silversmycken!

 Ring från: http://kar-smycken.jetshopfree.se

Sköt om dina silversmycken

Silver mörknar (oxiderar) med tiden. Silver reagerar med svavelväte och syre som finns i luften och bildar silversulfid och vatten. Ytan av silversulfid ser till en början gulaktig ut men blånar och övergår så småningom i svart. Svavel finns överallt omkring oss; i luften, på huden och i olika typer av material. Oxidationen är därför oundviklig men lätt att åtgärda. Här följer några enkla metoder:

1. Ketchup – Tag lite ketchup på en putsduk (bomullstrasa), applicera och gnid silvret. Putsa tills silvret blänker. Skölj av och polera med ren och torr putsduk. Ketchupens sura ämnen har reagerat med den svarta ytan och fått den att försvinna. Metoden är okomplicerad, miljövänlig och har ingen slipande effekt.

2. Bakpulver och Aluminiumfolie – Koka upp vatten i en aluminiumkastrull eller häll kokhett vatten i ett kärl (t ex en plastbunke) där bottnen täckts med aluminiumfolie. Tillsätt 1,5 - 2 teskedar bakpulver per liter vatten. Lägg ned silvret så att det täcks av vattnet och har kontakt med aluminiumfolien. Låt silvret ligga i badet tills den svarta beläggningen försvunnit. Brukar ta några få minuter. Tag upp silvret och skölj under rinnande vatten. Polera med ren putsduk (bomullstrasa). Bakpulvermetoden är enkel, har ingen slipande effekt och inget silver går förlorat tack vare den kemiska reaktionen med aluminium (reduktion motsatsen till oxidation).

3. Tandkräm – Tag en liten klick tandkräm på en putsduk (bomullstrasa), applicera och gnid silvret. Putsa tills silvret blänker. Skölj av och polera med ren och torr putsduk. Denna metod har en milt slipande effekt, vilket ibland kan vara att föredra eftersom små ojämnheter försvinner.

4. Silverputsmedel t ex ”Häxans silverputs” –  Tag lite silverputs på en putsduk (bomullstrasa), applicera och gnid silvret. Putsa tills silvret blänker. Skölj av och polera med ren och torr putsduk. Silverputsmedel innehåller små partiklar som har en viss slipeffekt på silvret. Det innehåller också ämnen som skyddar den putsade ytan och fördröjer ny oxidation.

Tips och Råd: Det bästa är att variera mellan slipande och icke-slipande putsmetod. Silverputsmedel ger bäst resultat och ett långsiktigt skydd. Bikarbonatmetoden är för dig som har ont om tid och ketchupmetoden är den mest miljövänliga.  

Förvara dina silversmycken i smyckeskrin eller svep in smycket i en bit mjuk bomull eller linneduk och lägg i en plastpåse.
Obs! Silver får aldrig komma i kontakt med gummisnodd. Svärtan som uppstår av gummisnodd tränger djupt ned och går inte putsa bort.


Kommentarer
Postat av: nattieochvikie

tack detsamma sötnos! Om du har någon fråga så kan du bara ställa den i vår blogg nu. Vi svarar på de tio bästa ikväll! Ha det bäst sötnos! :)

2010-03-15 @ 08:57:15
URL: http://nattievikkie.blogg.se/
Postat av: H a i d i s -

Godmorgon hihi! :D

2010-03-15 @ 08:57:26
URL: http://haidis.se
Postat av: En isprinsessa

Sv: Det var syrran som knäppte bilderna men hon är rätt duktig tycker jag :). Härligt! Jag har gjort en del i helgen bl.a. tävlat, jobbat men också tagit det lugnt, perfekt helg! :)

2010-03-15 @ 09:04:00
URL: http://enisprinsessa.blogg.se/
Postat av: Love Oliwers mamma

Taaaack för rösten :)

tack tack

kram Love

2010-03-15 @ 09:48:02
URL: http://mommyatnineteen.blogg.se/
Postat av: En isprinsessa

Sv: Åh vad roligt att du tycker om det :)Tack detsamma!

2010-03-15 @ 10:21:43
URL: http://enisprinsessa.blogg.se/
Postat av: Majsan

Snygg ring!Sv: Tack :) Sköna var de också!

2010-03-15 @ 11:34:09
URL: http://style.dinturiel.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Kär-Smycken webbshop

Kärvegård Konsult och Allservice AB

Fotograf Nathalie Kärvegård