Peridot!

För dem som har fallenhet att tillskriva ädelstenar mystiska och magiska egenskaper, sägs det att peridoten är hoppets sten och att den hjälper mot nervositet. Den skall till och med ha en lugnande effekt på ens värsta fiender! Peridot hjälper till att stärka synen, hjärta och lungor, är bra mot depressioner och även mot håravfall. - Tron kan som sagt försätta berg...

Peridotens namn kommer från grekiskans perdona som betyder "ymnigt giva" men kallas även krysolit och olivin. Första gången namnet peridot användes var av franska juvelerare för att beteckna oliviner av ädel-stenskvalitet. Namnet olivin kommer av stenens olivgröna färg. I mineralogin heter den däremot krysolit.

Peridoten består av magnesiumjärnsilikat där det är mängden järn som bestämmer hur djupt grön peridoten skall bli, för peridot finns bara i grönt. Färgen kan variera mellan gulgrön, olivgrön till brunaktig.

Ljusa stenar brukade man fatta på silver- eller guldfolie för att framhäva färgen bättre. Genom glödning kan man få mörka stenar att bli ljusare. I övrigt behandlas inte peridoten.

Peridoten kom till Mellaneuropa av korsfarare och blev barockens älsklingssten. Tyvärr har peridoten låg hårdhet, 6½-7 mot diamantens 10, och blev därför en andrahandssten i handeln. På grund av dess käns-lighet kan fasettkanterna bli något slitna med åren. Det kan även uppstå små sprickbildningar. Stenen är känslig för syror och är därför inte lämplig i ringar som skall bäras varje dag. Man bör skydda den mot långvarigt solljus, då färgen kan blekna. Den kan även gå i stycken vid stark spänning. Undvik därför temperaturförändringar.

Utmärkande för peridoten är dess starka dubbelbrytning. Enkelt förklarat; när du håller en pinne i vatten ser det ut som den är avbruten på mitten. När en ljusstråle tränger in i en kristall, bryts den och delas samti-digt upp i två strålar. Hos peridoten syns detta fenomen väldigt tydligt. I tjocka stenar kan man till och med se dubbelbrytningen av fasettkanterna med blotta ögat.

Det förekommer också peridot-kattöga, med en ljus strimma som rör sig, och stjärnperidot, där en sexkantig stjärna bildas. Dessa effekter kommer endast fram när stenen är cabochonslipad, kupolformad. Den vanli-gaste slipningen är däremot trapp-, tavel- eller briljantslipning.

Viktigaste fyndigheterna är på vulkanön Zebirget i Röda Havet, utnyttjad sedan 3 500 år, men även Burma är en stor leverantör. Mindre betydande fyndigheter finns i Brasilien, Australien, Sydafrika, USA, Zaire Och i Spanien "Lanzarote". I Norge norr om Nordfjord finns det peridoter.

Peridot kan förväxlas med beryll, krysoberyll, smaragd, syntetisk spinell, turmalin och glas.


Kommentarer
Postat av: eLi

TÄVLING! MISSA INTE CHANSEN ATT VINNA DETTA SUPERPRIS! :D

2010-02-11 @ 12:56:33
URL: http://lovejunkiie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Kär-Smycken webbshop

Kärvegård Konsult och Allservice AB

Fotograf Nathalie Kärvegård